Uitbreiding vaderschapsverlof voorlopig van de baan

Uitbreiding vaderschapsverlof voorlopig van de baan

Ilona Niessen

De uitbreiding van het betaald vaderschapsverlof van twee naar vijfdagen gaat voorlopig niet door. De VVD wil het plan voor uitbreiding van het verlof niet behandelen totdat er een nieuw kabinet is samengesteld. Over dit onderwerp worden waarschijnlijk nieuwe afspraken gemaakt in de onderhandelingen voor kabinetsformatie. Daarmee is het voorstel controversieel verklaard. En dat is zonde.

Voorstel uitbreiding vaderschapsverlof

In het voorstel, opgesteld door demissionair Minister Lodewijk Asscher, wordt het betaald geboorteverlof van de partner uitgebreid van twee naar vijf dagen. De PvdA is dan ook teleurgesteld dat de VVD het plan nu tegenhoudt. Het nieuwe kabinet gaat beslissen of het wetsvoorstel wordt aanvaard of dat dit nog wordt aangepast.

Uitstel is niet persé afstel

De VVD heeft er nooit een geheim van gemaakt tegen het voorstel te zijn. Daarom dat zij nu aangeeft pas een beslissing te nemen als het nieuwe kabinet is gevormd. Dit uitstel is niet per definitie afstel van de plannen. De andere partijen aan de onderhandelingstafel voor de formatie zijn juist wel voor de invoering van het wetsvoorstel. Groenlinks, D66 en CDA willen het vaderschapsverlof juist nog verder uitbreiden. Het uitstel betekent wel dat de definitieve beslissing voorlopig van de baan is. Invoering per 2019 gaat door het uitstel niet meer lukken. Dat betekent dat vaders er voorlopig nog geen baat bij hebben.

Positieve effecten vaderschapsverlof

Onderzoek heeft uitgewezen dat partners die direct na de geboorte van hun kind verlof nemen, meer betrokken zijn bij de opvoeding. Dit heeft een positief effect op de verdeling van arbeid- en zorgtaken binnen het gezin en op het bereiken van meer evenwicht tussen de positie van mannen en vrouwen op de werkvloer.

Delen