Waterpokken en zwanger

Waterpokken en zwanger

Ilona Niessen

Waterpokken en zwangerschap het kan gevaarlijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Wanneer is waterpokken tijdens zwangerschap gevaarlijk en wat moet je doen bij besmetting waterpokken en zwanger?

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een ziekte dat wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. 70 tot 80% van alle volwassenen heeft als kind voor zijn of haar vierde levensjaar waterpokken gehad. Waterpokken krijg je maar één keer in je leven. Je blijft dan levenslang immuun. Van de volwassenen die nooit waterpokken hebben gehad weten we dat 80% toch immuun is.

Symptomen van waterpokken zijn:

  • Huiduitslag in de vorm van blaasjes op romp, gezicht en hoofdhuid
  • Jeuk van de blaasjes
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Rugpijn of pijn over het hele lichaam (voornamelijk bij volwassenen)

Het waterpokkenvirus wordt overgedragen door druppels in de lucht (hoesten, niezen). Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken voordat de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn 2 dagen voor het ontstaan van de huiduitslag tot 8 dagen na de eerste huiduitslag besmettelijk. Daarna zijn de blaasjes ingedroogd en is besmetting niet meer mogelijk.

Zwanger en waterpokken bij kind

Mijn kind heeft waterpokken en ik ben zwanger, dan is het noodzakelijk om uit te sluiten of jij immuun bent voor het varicella zoster virus. Dit ben je op het moment dat je zelf waterpokken hebt gehad. Heb je nooit waterpokken gehad of weet je dit niet zeker, dan moet je dit onderzoeken. Testen van zwanger en waterpokken kan door een bloedtest.

Risico's voor zwangere en baby bij waterpokken en zwanger

Krijg je waterpokken tijdens zwangerschap, bijvoorbeeld doordat mijn kind heeft waterpokken en ik ben zwanger en het blijkt dat jij niet immuun bent, dan brengt dit gezondheidsrisico's met zich mee voor jou en je ongeboren kindje. De risico’s van zwanger en waterpokken zijn afhankelijk van het aantal weken dat je zwanger bent op het moment dat je waterpokken tijdens zwangerschap krijgt.

Waterpokken zwanger eerste trimester

Krijg je voor het eerst waterpokken tijdens zwangerschap eerste trimester, in de eerste 16 weken van de zwangerschap, dan kunnen er ernstige afwijkingen bij je kindje ontstaan. Voorkomende afwijkingen bij waterpokken zwanger eerste trimester zijn te kleine ledematen, klompvoetjes, oogafwijkingen, hersenafwijkingen, groeiachterstand en spierverschrompeling. Een klein deel van deze kindjes zal niet levend worden geboren. Laat een uitgebreide echo doen om te kijken of je kindje bij waterpokken tijdens zwangerschap eerste trimester afwijkingen heeft en in welke mate.

Waterpokken zwanger tweede trimester

Krijg je voor het eerst waterpokken tijdens zwangerschap tweede trimester, vanaf de 16e week, heeft dit geen blijvende schade bij je kindje. Hoge koorts bij jou kan wel gevaarlijk zijn, dit kan de weeën opwekken. Hoge koorts moet daarom zo snel mogelijk worden onderdrukt. Neem voor de zekerheid contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Waterpokken zwanger tweede trimester is dus niet gevaarlijk zolang de koorts getemperd blijft.

Waterpokken zwanger derde trimester

Krijg je voor het eerst waterpokken tijdens zwangerschap derde trimester, tot 5 dagen voor de bevalling, heeft dit, het als waterpokken tijdens zwangerschap tweede trimester, geen blijvende schade bij je kindje. Hoge koorts bij joukan wel gevaarlijk zijn, dit kan de weeën opwekken. Hoge koorts moet daarom zo snel mogelijk worden onderdrukt. Neem voor de zekerheid contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Waterpokken zwanger derde trimester is dus niet gevaarlijk zolang de koorts getemperd blijft.

Waterpokken zwanger voor bevalling en waterpokken na bevalling

Ben je als moeder besmet met waterpokken vlak na de geboorte van je kindje, dan is dit erg gevaarlijk voor je kindje. Het virus kan je kindje zeer ziek maken. Zo ziek dat je kindje eraan kan overlijden. Heb je tijdens de bevalling of net ná de geboorte waterpokken, dan moet je kindje varicella zoster antistoffen ingespoten krijgen. Vaak kan hiermee voorkomen worden dat je kindje ziek wordt of wordt de impact van de ziekte gematigd.

Raak je besmet vlak voor de uitgerekende datum, dan is het mogelijk dat jij zoster antistoffen (immunoglobulinen) krijgt toegediend. Deze antistoffen passeren de placenta en beschermen het kind zo al voor de geboorte tegen waterpokken na de geboorte.

Waterpokken en zwangerschap risicovol als niet immuun voor het waterpokkenvirus

Bovengenoemde informatie geeft wel aan dat waterpokken en zwangerschap voorkomen moet worden op het moment je niet immuun bent voor het waterpokkenvirus. Vermoed je niet immuun te zijn, wees dan waakzaam bij zwanger en waterpokken bij kind, vooral voor de 16e week van je zwangerschap. Mijn kind heeft waterpokken en ik ben zwanger is dus een risicovol gegeven, maar let op, ook andere kindjes kunnen de waterpokken hebben en je besmetten. Pas je hele zwangerschapsperiode daarom goed op en neem bij symptomen van waterpokken of bij twijfel contact op met je verloskundig of gynaecoloog.

Delen