Naar de sauna tijdens je zwangerschap, kan dat eigenlijk wel?
Ilona Niessen
De sauna is een plek om te ontspannen. Een zwangerschap is een belasting voor je lichaam. Jij bent moe en daardoor toe aan ontspanning en rust. Een bezoek aan de sauna zou dan een goede plek zijn om je een welverdiend ontspanningsmoment te geven. Kan dat eigenlijk wel een saunabezoek tijdens je zwangerschap? In dit artikel wordt dit onderwerp verder uitgelicht.
Beginnende saunabezoekster
Ben jij een beginnende saunabezoekster? Dan is het advies heel simpel, ga niet naar de sauna tijdens je zwangerschap. De volledige negen maanden is dit niet aan te raden. Op het moment je nog nooit of heel weining naar de sauna bent geweest, heeft je lichaam het te zwaar. Je lichaam moet namelijk wennen aan je zwangerschap en is druk bezig met de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast moet het omgaan met de temperatuurverschillen van de sauna. Dit is te veel van het goede. Doordat je lichaam zich niet kan focussen op je zwangerschap én de temperatuurverschillen tegelijkertijd, kan een bezoek gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind.
Regelmatige saunabezoekster
Ben jij een regelmatige saunabezoekster? Dan is het advies om de eerste drie maanden van je zwangerschap en anderhalve maand voor de uitgerekende datum de sauna te mijden. De overige maanden kun je de sauna blijven bezoeken. Mits je gezond bent, je geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties en je je goed voelt. Je moet dan wel goed op jezelf letten en naar je lichaam luisteren.
De eerste drie maanden van je zwangerschap
In de sauna kan je lichaamstemperatuur enkele graden stijgen. Hoeveel je temperatuur stijgt is afhankelijk van de sauna en de tijd dat je in de sauna zit. Ook zal de ene persoon anders reageren op de warmte dan de andere, waardoor de temperatuurstijging ook van persoon tot persoon verschilt.
Een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap geeft een iets grotere kans op een aangeboren afwijking bij je kindje. Oververhitting van de buik kan bovendien leiden tot een miskraam. Neem geen risico en vermijd de sauna de eerste drie maanden van je zwangerschap.
Tussen de vierde en zeven-en-halve maand van je zwangerschap
Na de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je als regelmatige saunabezoekster naar de sauna gaan. Dit kan alleen als:
- Je gezond bent
- Je geen verhoogde bloeddruk hebt
- Je geen last hebt van zwangerschapscomplicaties
- Je je goed voelt
Zorg dat je lichaamstemperatuur niet meer dan 1 graad stijgt
Blijf niet te lang in de sauna, maximaal 10 minuten. Ga ook niet in het heetste gedeelte zitten. Blijf maximaal 10 minuten in het ‘zweethok’. Zo zorg je dat je lichaamstemperatuur niet te veel stijgt. Zorg ervoor dat je lichaamstemperatuur niet meer dan één graad stijgt. Stijgt je lichaamstemperatuur meer dan ontstaat een soort kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.
De laatste anderhalve maand van je zwangerschap
Vermijd de sauna ook in de laatste anderhalve maand van je zwangerschap. In deze 6 weken kun je zonder het te weten een beginnende ontsluiting hebben. Een sauna kan dan een infectie veroorzaken. Vooral bij een bubbelbad. De verhoogde lichaamstemperatuur zou ook de weeën kunnen opwekken.
En verder
Het betreden van een infraroodsauna wordt altijd afgeraden tijdens je zwangerschap. Luister altijd goed naar je lichaam bij een bezoek aan de sauna. Wordt jij duizelig of krijg je last van buikpijn of kortademigheid, verlaat dan de sauna. En ga niet alleen, maar neem een vriendin mee.