Een eeneiige tweeling

Een eeneiige tweeling

Ilona Niessen

Ben jij in verwachting van een tweeling? Of wil je gewoon meer weten over tweelingen? Dit artikel gaat over eeneiige tweelingen. Hoe deze ontstaan en wat handig is hierover te weten.

Een eeneiige tweeling

Eeneiige tweelingen komen minder vaak voor dan twee-eiige tweelingen. Bij een eeneiige tweeling is er één bevruchte eicel die zich opsplitst in twee delen. Elk deel ontwikkelt zich apart verder. Hierdoor ontstaan er twee identieke embryo's met dezelfde genen en daardoor ook van hetzelfde geslacht. Als je een eeneiige tweeling krijgt, krijg je dus twee jongetjes of meisjes die sterk op elkaar lijken. Daarom worden eeneiige tweelingen ook wel identieke tweelingen genoemd.

De splitsing van de eicel in twee delen vindt plaats na de bevruchting. Het moment van deling kan wel verschillen. Bijna altijd vindt de splitsing plaats voor de tiende dag na de bevruchting. Als de splitsing plaatsvindt voor de vijfde dag na de bevruchting, hebben beide vruchtjes een eigen vruchtzak en een eigen placenta. Op het moment dat de splitsing tussen de vijfde en de tiende dag na de bevruchting plaatsvindt, kan het zijn dat de vruchtjes samen de vruchtzak en de placenta delen. Bij beide varianten ontwikkelen de twee delen zich als een apart embryo.

Siamese tweeling

Bij gemiddeld 4% van de eeneiige tweelingen vindt de splitsing plaats na de tiende dag na de bevruchting. De embryo's delen dan zowel het binnenste vruchtvlies als het buitenste vruchtvlies. De kans dat de deling in dit late stadium nog volledig verloopt, is kleiner. Op het moment dat de deling niet volledig meer kan plaatsvinden, ontstaat een Siamese tweeling.

Statistieken

Gemiddeld worden er in Nederland 18 tot 19 tweelingen per 1000 bevallingen geboren. Daarmee ligt het Nederlands gemiddelde iets hoger dan die in West-Europa. Van deze tweelingen is circa 35% eeneiig. Dit komt overeen met 3 tot 4 van de 10 geboren tweelingparen. Eeneiige tweelingen komen dus veel minder vaak voor de twee-eiige tweelingen.

Erfelijkheid

In tegenstelling tot twee-eiige tweelingen, is er weinig bekend over een grotere kans op het krijgen van een eeneiige tweeling door erfelijke factoren.

Delen