Niet blij zwanger zijn

Niet blij zwanger zijn

Ilona Niessen

Deze site hebben we ‘blijzwanger’ genoemd, omdat een zwangerschap vaak een blijde periode is in je leven. Toch hoeft dit niet perse zo te zijn. Sommige vrouwen ervaren (een gedeelte van) hun zwangerschap niet als een gelukkige periode. In dit artikel wordt dit onderwerp verder uitgelicht.

Niet blij zwanger

Je hebt lang verlangd naar een kindje, de zwangerschap is gepland. Maar nu het zover is, wil jij er eigenlijk niets van weten. Deze gevoelens zijn helemaal niet vreemd. Er zijn meer vrouwen die dit zo ervaren. Door de combinatie van hormonen en zwangerschapskwaaltjes kun je last krijgen van stemmingswisselingen, geen plezier meer hebben in dingen die je voor je zwangerschap wel heel leuk vond, ben je onzeker of neemt je eetlust af.

De eerste drie maanden

Vooral de eerste drie maanden van je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf en kun je last hebben van diverse kwaaltjes. Daarna neemt dit geleidelijk af. Veel vrouwen zitten na het eerste trimester dan ook beter in hun vel. Dit komt ook omdat je nu al drie maanden bent gewend aan het idee dat jullie straks een kindje krijgen. Je hebt hierover inmiddels informatie gelezen, weet een beetje wat je kunt verwachten en kan alles wat beter relativeren.

Je partner

De ene vrouw heeft tijdens de zwangerschap nergens last van, de ander heeft het ene kwaaltje na het andere. Dit is ook zo met je gevoelens. De ene vrouw maakt zich zorgen over het kindje in haar buik, ziet op tegen de bevalling of het naderende moederschap. De ander maakt zich niet zo druk en ziet wel wat de toekomst brengt.

Vertel aan je partner hoe jij je voelt. Hij kan zich dan beter inleven in je situatie en je helpen. Door er samen over te praten, voel je je sterk en niet alleen. Het kan je relatie bovendien verstevigen. Voor de man, die geen last heeft van hormonen en het kindje niet in zijn buik voelt bewegen, is het fijn ook deelgenoot te worden van de zwangerschap. Dus ook als jij het even niet ziet zitten of het zwaar hebt. En misschien vindt je partner het ook wel heel spannend om vader te worden en maken die verantwoordelijkheden hem ook onzeker.

Elke zwangerschap is anders

Ben jij niet happy met je zwangerschap, heb jij lichamelijke ongemakken of zie jij op tegen de bevalling? Je kunt hier ook altijd over praten met je verloskundige of gynaecoloog. Schaam je hier niet voor. Ze kunnen je dan beter begeleiden of je wellicht gerust stellen door je meer te vertellen over het verloop van je zwangerschap en de ontwikkeling van je kindje.

Praat er ook eens over met een goede vriendin die ook een kindje heeft. Misschien heeft zij dezelfde ervaringen als jij. Je kunt ook deelnemen aan een zwangerschapscursus of -kring om met andere zwangere vrouwen in contact te komen bij jou in de buurt en samen te trainen en te praten.

Delen