Heet bad of sauna tijdens je zwangerschap

Heet bad of sauna tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Het nemen van een heet bad of een bezoek aan de sauna zorgt voor ontspanning. Jij bent juist tijdens je zwangerschap toe aan ontspanning en rust. Een heet bad nemen of de sauna bezoeken kan dan heel ontspannend werken. Kan dat wel tijdens je zwangerschap?

Kunstmatige koorts

Als je lichaamstemperatuur door verhitting meer dan één graad stijgt, dan ontstaat een soort kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Er zijn momenten en situaties waarin je beter geen heet bad kan nemen of een sauna kan bezoeken. Kan dit wel dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur niet meer dan één graad stijgt.

Warm bad kan altijd tot 6 weken voor de uitgerekende datum

Een heet bad kan niet altijd tijdens je zwangerschap. Een warm bad kun je altijd nemen tot 6 weken voor de uitgerekende datum. Gebruik een badthermometer om de temperatuur te bepalen. Bij een bad van 37 of 38 graden Celsius is er niets aan de hand. In de laatste 6 weken voor de uitgerekende datum kun je al een beginnende ontsluiting hebben. Dit vergroot de kans op infecties waardoor je beter niet in bad kunt gaan.

Niet gewend aan een heet bad of sauna

Neem jij zelden een heet bad of ben jij niet gewend aan de sauna? Dan is het advies heel simpel, doe dit dan ook niet tijdens je zwangerschap. Je lichaam heeft het te zwaar als je wel een heet bad of sauna zou nemen. Je lichaam moet namelijk wennen aan je zwangerschap en is druk bezig met de ontwikkeling van je kindje. Het moet daarnaast ook omgaan met de warmte. Dit is te veel van het goede. Doordat je lichaam zich niet kan focussen op je zwangerschap én de warmte tegelijkertijd, kan dit gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind.

Gewend aan een heet bad of sauna

Neem jij regelmatig een heet bad of bezoek je regelmatig de sauna? Dan is het advies om de eerste drie maanden van je zwangerschap en anderhalve maand voor de uitgerekende datum een heet bad en de sauna te mijden. De overige maanden kan het wel, mits je gezond bent, je geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties en je je goed voelt. Je moet dan wel goed op jezelf letten en naar je lichaam luisteren.

De eerste drie maanden van je zwangerschap

Een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap geeft een iets grotere kans op een aangeboren afwijking bij je kindje. Oververhitting kan een miskraam veroorzaken. Neem geen risico en neem geen heet bad of sauna in de eerste drie maanden van je zwangerschap.

Tussen de vierde en zeven-en-halve maand van je zwangerschap

Na de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je een heet bad nemen of een sauna bezoeken. Zorg ervoor dat je lichaamstemperatuur niet meer dan 1 graad stijgt. Blijf niet te lang in bad liggen of beperk je saunabezoek tot maximaal 10 minuten. Ga ook niet in het heetste gedeelte van de sauna zitten.

De laatste anderhalve maand van je zwangerschap

Vermijd een heet bad of de sauna ook in de laatste anderhalve maand van je zwangerschap. In deze 6 weken kun je zonder het te weten een beginnende ontsluiting hebben. Deze ontsluiting in combinatie met het hete bad en de sauna kan een infectie veroorzaken. De verhoogde lichaamstemperatuur zou ook de weeën kunnen opwekken.

En verder

Het betreden van een infraroodsauna wordt altijd afgeraden tijdens je zwangerschap. Luister altijd goed naar je lichaam. Wordt jij duizelig of krijg je last van buikpijn of kortademigheid, ga dan uit bad of verlaat de sauna.

Delen