Foliumzuur

Foliumzuur

Ilona Niessen

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11,, folaat of citrovorumfactor komt van nature voor in groente, vlees en zuivel. Het is vooral aanwezig in groene groenten en volkoren producten. Het is een vitamine uit de B-groep. Door gevarieerd te eten krijgt iedereen in principe voldoende binnen. Het draagt bij aan de groei en goede werking van het lichaam en de vorming van witte en rode bloedcellen.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van je ongeboren kind. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel. Het verkleint daarmee de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip. Omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van je ongeboren kind wordt vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn geadviseerd extra foliumzuur te slikken. Het is namelijk bijna niet te doen om dit extra uit je gewone dagelijkse voeding te halen.

Wanneer foliumzuur?

Het zenuwstelsel wordt aangelegd in de eerste dagen na de bevruchting, dus al voordat je zelf merkt dat je zwanger bent. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel van je ongeboren kind. Daarom is het belangrijk dat je het slikt zodra je bent gestopt met anticonceptie en dus zwanger kunt worden. Dagelijks 1 tablet van 0,5 mg is voldoende.

Ook als een zwangerschap even op zich laat wachten, kun je dagelijks 1 tablet blijven slikken op de lange termijn. Dit heeft geen gevolgen voor jou en je kindje.

Blijf 1 maal daags een tablet innemen tot de tiende week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de tabletten heeft hierna geen zin meer, maar het is ook niet erg als je langer doorslikt.

Slik je gedurende de zwangerschap en de borstvoedingsperiode, als je borstvoeding geeft, Gravitamon of Omega 3, dan is hier ook een kleine hoeveelheid B11 in verwerkt. Zo heb je altijd voldoende voor jezelf en je kindje. Gevarieerd en gezond eten blijft uiteraard erg belangrijk.

Waar is foliumzuur verkrijgbaar?

Het is ook zonder recept van je huisarts verkrijgbaar. Het is onder andere verkrijgbaar bij: Davitamon Foliumzuur Met Vitamine D

Delen