Reuk en zwanger

Reuk en zwanger

Ilona Niessen

Heb jij ook zo’n last van vieze luchtjes om je heen? Weet je precies wat de buren eten vanavond omdat het hele huis daar ineens naar ruikt, maar je partner ruikt het niet? Of word je zelfs misselijk van bepaalde geuren? Heel herkenbaar, je reukvermogen verandert en versterkt namelijk tijdens je zwangerschap. Zwanger en sterke reuk gaan hand in hand.

Oorzaak versterkt reukvermogen zwanger

Onder invloed van het hormoon oestrogeen verandert je reukvermogen tijdens je zwangerschap. Je zult zien dat je een afkeer zult krijgen voor bepaalde geuren van voedingsmiddelen of juist het omgekeerde. Vooral het eerste trimester kunnen deze veranderingen goed opvallen. Sommige vrouwen ontdekken door hun veranderende reukzin dat ze zwanger zijn. Na het eerste trimester heb je nog steeds een versterkt reukvermogen, maar is je lichaam er aan gewend en valt het minder op.
In het eerste trimester krijgen veel vrouwen een afkeer van bittere geuren. In het tweede en derde trimester ervaren veel vrouwen juist een voorkeur voor zoute geuren.

Verandering reukvermogen zwanger

Tijdens je zwangerschap verandert je reukzin op een aantal manieren:

  • Je gaat beter ruiken. Je ruikt meer verschillende geuren en bent goed in staat de geuren van elkaar te onderscheiden. Je weet ook precies uit welke richting een luchtje komt
  • Je bent gevoeliger voor geuren. Naast dat je meer geuren kunt onderscheiden, ben je er ook veel gevoeliger voor. Zwanger en sterke reuk gaan vaak samen. Iets dat niet lekker ruikt, ruikt nu zelfs zo vies dat je ervan kunt kokhalzen. Sterke geuren kun je hierdoor niet goed meer verdragen
  • Sommige ‘gewone’ geuren kunnen je plotseling tegenstaan. De geur van gewone dingen kunnen je tegen staan. Zo erg dat je ze probeert te vermijden. Bekende voorbeelden zijn de geur van koffie of van gebraden vlees. Als deze geuren uit voedingsmiddelen komen is het effect dat je deze ook niet meer zult eten of drinken nu je zwanger bent

Nut versterkt reukvermogen zwanger

Dat je reukvermogen verandert tijdens je zwangerschap, is niet zomaar. Wetenschappelijk is nog niet aangetoond waarom je reukvermogen veranderd. Reuk en zwangerschap gaan samen om je kindje te beschermen.
De afkeer van vieze luchtjes of sterke geuren beschermt je tegen schadelijke stoffen. Zo kun je de geur van rottend eten, ook al is het in een beginnend stadium, al van een afstand ruiken. Dat is bijzonder handig voor jou en je kindje, want van rottend eten kunnen jullie nu behoorlijk ziek worden. Ook alarmeert je lichaam je voor schoonmaakmiddelen of een verflucht.
Staan ook gewone luchtjes van voedingsmiddelen je tegen? Je lichaam heeft er geen behoefte aan en alarmeert je hiervoor. Vaak ruiken juist die voedingsmiddelen niet lekker die minder goed zijn voor jou of je kindje tijdens je zwangerschap, zoals koffie. Of het zijn juist die geuren van eten dat je nu je zwanger bent anders of met meer zorgvuldigheid moet bereiden, zoals vlees. Andersom is het ook zo dat juist die voedingsmiddelen die je tekort komt, ineens lekker ruiken. Op deze manier bepaalt je lichaam zelf dat je juist deze voedingsmiddelen nuttigt om daarmee het tekort op te vangen.

Reukvermogen na zwangerschap

Het reukvermogen na zwangerschap blijft nog een tijdje versterkt. Je zult al wel minder gevoelig zijn voor geuren. Sommige geuren blijven je helaas nog tegenstaan. Luister naar jezelf, want ook nu reageer jij juist zo om je kindje te beschermen. Geef wat niet goed ruikt ook niet aan je kind.

Delen