IUI behandeling
Ilona Niessen
IUI is een vorm van kunstmatige inseminatie waarbij opgewerkt zaad direct in de baarmoeder wordt gebracht met als doel een bevruchting tot stand te brengen. Lees in dit artikel meer over de IUI behandeling, hoe het in zijn werk gaat en in welke situaties een IUI behandeling uitkomst kan bieden.
Wat is IUI behandeling?
IUI staat voor intra-uteriene inseminatie, wat staat voor het inbrengen van zaad in de baarmoeder. Dit is dan gelijk ook het grote verschil met 'gewone' kunstmatige inseminatie, waarbij het zaad in de vagina of baarmoederhals wordt ingebracht.
Doordat het zaad in de baarmoeder wordt ingebracht is de weg dat het nog moet afleggen om de eicel te bevruchten, aanzienlijk korter. De kans op een bevruchting neemt hierdoor toe. Dat is ook de reden dat IUI de meest uitgevoerde vruchtbaarheidsbehandeling is in Nederland.
Wanneer IUI behandeling?
Of jullie in aanmerking komen voor een IUI behandeling ligt aan de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen. Een IUI behandeling wordt vaak toegepast als:
- zaadcellen niet kunnen overleven in het slijm van de baarmoedermond
- de kwaliteit van het zaad niet goed is, er veel 'lui' zaad aanwezig is
- stellen wachten op een IVF behandeling
Hoe werkt IUI behandeling?
In een laboratorium wordt het zaad van de man opgewerkt. De gezonde, gave en bewegende zaadcellen worden gescheiden van de 'luie' cellen. Deze goede zaadcellen worden ingebracht in de baarmoeder. Dit inbrengen kan op twee manieren, in de natuurlijke cyclus of via een gestimuleerde IUI behandeling.
Natuurlijke cyclus
Als eitjes in de natuurlijke cyclus goed rijpen, wordt vaak gekozen voor een IUI behandeling in de natuurlijke cyclus. Hierbij krijgt de vrouw geen hormoonbehandeling om de eitjes te rijpen. Eventueel kunnen wel hormonen worden toegediend om een eisprong op te wekken.
Gestimuleerde IUI behandeling
Als eitjes niet goed rijpen, ligt de gestimuleerde IUI behandeling voor de hand. Door een hormoonbehandeling wordt geprobeerd meerdere eitjes te rijpen, zodat de kans op een bevruchting toeneemt. Eventueel krijg je daarnaast ook hormonen toegediend om een eisprong op te wekken.
Inseminatie
Bij beide varianten vindt de inseminatie plaats zodra de eitjes rijp zijn er er een eisprong is. Op dat moment wordt met behulp van een dun slangetje het zaad de baarmoeder ingebracht en kan de bevruchting plaatsvinden.
Vergoeding zorgverzekeraar?
Een IUI behandeling zit in het basispakket en wordt altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Voor deze zorgkosten moet je wel het eigen risico betalen. Voorwaarde voor vergoeding is echter wel dat je niet ouder bent dan 42 jaar en een IUI behandeling wordt uitgevoerd op advies / verwijzing van een arts.